Poortwachten van de Mai Tai – Cocktail Wonko

Als Tiki-drankenthousiasteling is het opwindend om nieuwe mensen te zien toetreden tot de kudde. Zelfs de reguliere pers begint Tiki-repen het respect te geven dat ze verdienen. Als deelnemer aan veel online Tiki-groepen is het echter moeilijk om een ​​golf van ruzies over bepaalde onderwerpen te missen. Wat een echte Mai Tai is, is de belangrijkste onder hen, maar het gaat dieper dan dat.

Elke groep die snel groeit, zal ongetwijfeld meer conflicten zien; het is een eenvoudig getallenspel. Maar er is iets ongewoons aan de groepsdynamiek van Tiki dat soms niet door alle betrokkenen wordt begrepen. Daarom wilde ik mijn gedachten delen over wat ik geloof dat er gebeurt.

Tiki-restaurants werden ooit beschouwd als een hoge cultuur in de Verenigde Staten, met een piek rond de jaren vijftig. Diners gekleed in formele kleding, net als veel van het opdienpersoneel. Uit dit “Gouden tijdperk” vloeiden vele klassieke recepten voort, zoals de Zombie, Navy Grog en de Three Dots and a Dash.

Maar als een recept uit dit tijdperk kan claimen de eerste onder gelijken te zijn, dan is het de Mai Tai. Het is gemaakt door Victor Bergeron (Trader Vic) in 1944. Het recept dat Vic in 1970 schreef luidt:

 • 2 ons 17-jarige J. Wray & Nephew Rum over geschoren ijs.
 • 1/2 ounce Holland DeKuyper Sinaasappel Curaçao.
 • 1/4 ounce Trader Vic’s Rock Candy Syrup.
 • 1/2 ounce Franse Garnier Orgeat Siroop
 • Voeg sap van een verse limoen toe.

Schud met de hand en garneer met de helft van de limoenschil in de drank en laat een takje verse munt op de rand van het glas drijven.

Afgezien van het feit dat de 17-jarige Wray & Nephew Jamaicaanse rum niet langer beschikbaar is (en onderhevig aan veel speculatie), is het recept van Vic tegenwoordig eenvoudig te reproduceren. Het is in wezen een daiquiri aangevuld met amandelsiroop (orgeat) en sinaasappellikeur.

Op de juiste manier gemaakt, het is een uitgebalanceerde drank, niet te zoet en niet te scherp. Alle ingrediënten vallen binnen het ingrediëntenpalet van het gouden tijdperk. Het is ook een zacht verkwikkende drank, deels omdat het niet wordt verdund door zoete sappen zoals sinaasappel of ananas. Merk ook op dat het geen “dark rum float” heeft.

Vic’s “1944” Mai Tai-recept werd om al deze redenen een standaarddrager voor de moderne tiki-beweging. Wanneer iemand een Tiki-drankje weerstaat omdat ze denken dat het alleen maar zoete vruchtensappen en rum is, is een klassieke Mai Tai uit 1944 vaak de toegangspoort tot het veranderen van de perceptie van mensen.

Het geliefde recept uit 1944 was echter niet Vic’s enige Mai Tai. Zowel Vic als Donn Beach sleutelden voortdurend aan hun recepten en ontwikkelden ze, vaak met behoud van de originele menunamen.

In 1953 werd Vic gecontracteerd door Matson Steamship Lines om een ​​kenmerkende reeks recepten voor hun Hawaiiaanse hotels te maken. Onder hen was wat de Royal Hawaiian Mai Tai werd genoemd: [i]

 • 0,5 oz limoensap
 • 0,25 oz Citroensap
 • 1 oz sinaasappelsap
 • 1 oz ongezoet ananassap
 • 0.25 oz Suikersiroop
 • 0.25 oz Orgeat
 • 0.25 oz Oranje Curaçao
 • 1 oz Demerara Rum
 • 1 oz donkere Jamaicaanse rum
 • 1 oz lichte rum

De belangrijkste structurele elementen van het recept uit 1944 (limoensap, orgeat, orange curacao, Jamaicaanse rum) zijn nog steeds aanwezig. Het is de toevoeging van sinaasappel- en ananassap waar het substantieel afwijkt. Men kan Vic niets verwijten voor het gebruik maken van de gemakkelijk verkrijgbare citrussappen van het eiland.

Het is dit Vic’s-recept dat vooral resoneerde met het drinkende publiek en leidde tot talloze takes in tropische bars over de hele wereld. Zo succesvol waren deze citrus-voorwaartse dranken dat “Mai Tai” een generieke naam werd voor elke soort sap-voorwaartse rumdrank. Het is vergelijkbaar met hoe “Kleenex” een generiek woord werd voor een tissue.

Terwijl Vic’s versie goed uitgebalanceerd was en stevig binnen het patroon van de gouden tijd viel, waren ontelbare duizenden “Mai Tais” die in de loop der jaren in bars waren verzonnen, overdreven zoete, stroperige rommel. Je zou kunnen zeggen dat het grote publiek 12 ons sinaasappel- en ananassap, een scheutje witte rum en een donkere rum in hun “Mai Tai” verwachtte.

Nee.

Kortom, er ontstond een kloof tussen de perceptie van het publiek van Tiki-drankjes (te zoete suikerbommen) en hoe ze waren in het gouden tijdperk.

Vanaf een hoogtepunt in de jaren vijftig raakte Tiki uit de publieke gunst en ging een donkere periode in van rond 1970 tot 2000. In een New York Times uit 1989 artikel, “Trump sluit een ‘smakeloze’ handelaar Vic’s,” zei Trump: “Trader Vic’s past niet bij het imago van het hotel dat ik wil bereiken.”‘ [ii]

Toen Tiki eind jaren negentig langzaam begon terug te klimmen naar respectabiliteit, was het een ondergrondse beweging. Voorouders van het moment, zoals Jeff Berry en Martin Cate, stonden voor serieuze uitdagingen bij het vinden van de exotische ingrediënten die worden gespecificeerd in recepten uit het gouden tijdperk. Sociale media stonden nog in de kinderschoenen, dus het delen van informatie gebeurde meestal via lokale meetups en bulletinboards.

De kleine, hechte Tiki-gemeenschap van die tijd – je zou ze een vriendelijke stam kunnen noemen – kreeg te maken met tegenwind door de misvattingen van het publiek over tiki-drankjes en werd vaak begroet met oogrollen van degenen die niet op de hoogte waren.

Het is niet meer dan normaal dat deze early adopters een gemeenschappelijk doel en identiteit vonden in het verdedigen van tiki-drankjes en -cultuur tegen publieke minachting. De Mai Tai werd een de facto vlag voor Tiki-enthousiastelingen om zich te verzamelen. Het originele recept uit 1944 werd een referentiepunt bij het verdedigen van de Mai Tai, en bij uitbreiding alle Tiki-drankjes.

Terwijl Tiki-drankjes tegenwoordig meer respect hebben dan twee decennia geleden, weten liefhebbers dat hun zwaarbevochten terrein nog steeds kan wegglippen. Hoezo?

Overweeg sterke drankbedrijven die hun producten promoten door ze op te nemen in een “Mai Tai” die de meeste (zo niet alle) ingrediënten uit 1944 verminkt of weglaat. Toegewijde tiki-fanaten nemen deze verkeerde voorstelling van hun vaandeldrager persoonlijk op. Het is een soortgelijk verhaal wanneer een bar of restaurant een “Mai Tai” op hun menu heeft die duidelijk niet zoiets is als het origineel uit 1944 of de Royal Hawaiian-update uit 1954.

Wanneer deze “aanvallen” op de goede naam en reputatie van de Mai Tai komen, komen de Mai Tai-verdedigers in actie en roepen de belediging naar meneer Bergeron. De recepten worden publiekelijk beschaamd door enthousiastelingen die punten verzamelen zoals de Tiki Recepten en Bad Mai Tais in het wild Facebook groepen.

Tiki-buitenstaanders (of zelfs enkele nieuwkomers) kunnen dit openbare spotten als een storm in een theepot zien; te veel energie en vitriool besteed aan iets van weinig belang. Anderen noemen het elitair of ‘poortwachten’.[iii] Maar zou het ook poortwachters zijn om een ​​Manhattan met sinaasappelsap te roepen? Hoe zit het met een margarita zonder enig spoor van tequila, mezcal of een andere agave-spirit? Waar trekken we de lijn?

Aan de ene kant van de lijn staan ​​’puristen’ die zich nauw aansloten bij de groepsnormen die in de loop van de tijd zijn vastgesteld. Aan de andere kant meer relaxte mensen. Misschien zijn ze zich niet bewust van de Tiki-enthousiastelingsnormen of kan het ze gewoon niet schelen.

Een van de fundamentele sterke punten van online enthousiastelingengroepen is het enorme verschil in ervaring tussen de leden. Nieuwe Tiki-enthousiastelingen stellen vragen en leren van zeer gerespecteerde professionele barmannen. Maar dat verschil in ervaringsniveaus brengt ook uitdagingen met zich mee.

In elke langlopende belangengroep ontwikkelen stammenkennis en zeden zich. Degenen die veel tijd en moeite in de groep hebben geïnvesteerd, verzetten zich natuurlijk tegen wat zij zien als uitdagingen voor het kernethos van de groep. Als het om Tiki-enthousiastelingen gaat, is het een lange traditie om tiki-drankjes te ‘verdedigen’ tegen verbasteringen en verkeerde voorstellingen, met name de Mai Tai. Een geestig afgeleverde verwijdering van een flagrant Mai Tai-recept is een soort bindingservaring.

Helaas worden tribale wijsheid en mores niet automatisch overgedragen aan nieuwkomers in de groep. Dus wanneer een nieuwkomer suggereert dat deze verwijderingen elitaire poortwachters zijn, laaien de gemoederen op. Dergelijke uitwisselingen komen vaak voor:

Nieuwkomer: Bekijk mijn Navy Grog! Ik had geen grapefruitsap, dus ik gebruikte ananassap. En ik heb kaneel ingeruild voor honingsiroop.

Tiki Veteran: Klinkt geweldig, maar het is geen marine-grog. De grapefruit en honing zijn de belangrijkste smaakelementen van dat recept.

Nieuwkomer: Wees niet elitair. Ik hou van mijn Navy Grog zoals ik hem heb gemaakt.

Verteller: Op naar de races gaan we!

Het is triest om te zien; de Tiki-gemeenschap is meestal erg relaxed en accepterend. Het hele punt van Tiki is escapisme en plezier!

Als iemand die a . heeft geschreven ding of twee over Tiki, hier is hoe ik het zie:

Tiki-groepen moeten leuke en veilige plekken zijn om nieuwe ideeën te leren en te delen. De instroom van nieuwe leden is netto positief. Er bestaat niet zoiets als een domme vraag. (Er zijn vragen waarop je gemakkelijk antwoorden kunt vinden via een snelle zoekopdracht op internet, maar dat is een ander probleem.)

Over het algemeen zijn de veteranen voorstander van experimenteren en leren; we waren ooit allemaal beginners. Maar dingen schieten snel op als iets een traditie uitdaagt. Een van die tradities is het respecteren van de voornamen en de belangrijkste ingrediënten van klassieke recepten.

Zoals vaak op verschillende manieren wordt gezegd: voel je vrij om het recept van Navy Grog uit te spitten als je wilt. Maar als drie van de vijf ingrediënten substantieel zijn veranderd, noem het dan misschien geen Navy Grog. Een veel voorkomende suggestie is om het herziene recept iets anders te noemen. Het bedenken van slimme namen is echter niet altijd gemakkelijk, en sommige mensen geven er gewoon niet genoeg om om de moeite te nemen.

Sommigen beweren dat de veteranen overdreven kieskeurig zijn over welke ingrediënten “toegestaan” zijn. Ik constateer dat dat in het algemeen niet het geval is. Uw keuze voor orgeat A of orgeat B is geheel een persoonlijke keuze, en weinigen zullen u dat kwalijk nemen.

Als een recept echter een oude rhum agricole specificeert en je een Jamaicaanse overproof rum gebruikt, zullen de meeste veteranen zeggen dat je de recepten aanzienlijk hebt veranderd. In tegenstelling tot bourbon of gin, worden rums niet zo gemakkelijk met elkaar verwisseld. Rumstijlen zijn als kaas: blauwe kaas is niet uitwisselbaar met cheddar of parmezaanse kaas. Dit besef heeft vaak tijd nodig om zich te ontwikkelen.

Om samen te vatten: de grootse traditie uit het gouden tijdperk van vakkundig vervaardigde tropische plengoffers was ooit bijna verloren gegaan, vervangen door een bleke, ziekelijke imitatie van wat het ooit was. Voor mensen die hun hart en ziel steken in het herstellen van het ambacht en de traditie, is Tiki verre van “alles mag als je het leuk vindt”. Wat sommigen poortwachters noemen, is volgens anderen het handhaven van de hoge normen van het verleden en het respectvol toevoegen aan het repertoire.

Ik stel geen verheven manieren voor om de situatie te verbeteren. Door deze belangrijke context echter in iets permanenters te plaatsen dan een Facebook-opmerking, hoop ik dat het een hulpmiddel zal zijn voor anderen.


Een dikke pluim voor Brian Maxwell voor de Mai Tai-foto bovenaan dit artikel. Brian is een echte Tiki-believer, en je moet zijn werk eens bekijken op Shaker of Spirits.

Als je meer wilt weten over de Mai Tai en zijn vele variaties, mis dan de site van Kevin Crossman niet, De zoektocht naar de ultieme Mai Tai.


[i] Er is discussie of het echt Vic was die de toevoegingen aan de basis Mai Tai in 1944 specificeerde. In deze “The History of the Mai Tai” uit 1970 verwees hij echter naar het maken van drankjes voor Matson, en verwierp hij hun versie niet.

[ii] New York Times, “Trump sluit een ‘smakeloze’ handelaar Vic’s”, 25 januari 1989

[iii] De Urban Dictionary definieert als “wanneer iemand het op zich neemt om te beslissen wie wel of geen toegang of rechten heeft tot een gemeenschap of identiteit.”

creditSource link

Cafebouwman
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart