In Mexico-Stad is de Michelada democratie aan het werk

In Mexico-Stad, jaar 2021, 18e maand van de Grote Pest, is dit hoe je een Michelada maakt: bereid een glas voor door de rand in te wrijven met een schijfje limoen en bedek de rand met zout; voeg ijs en limoensap toe, en top met bier. In Mexico-Stad, de basis Michelada, die in de hooglanden van Mexico a . wordt genoemd chelada-is dronken op zijn eigen. Er is geen specifieke tijd voor de Michelada. Zijn tijd is elke keer: na school, tijdens school, in de vermoeiende hitte van juli, onder de niet aflatende regen van september.

Bij nader inzien, daar is een tijd voor een Michelada, en die tijd is nu.

Zoals met elk creatief ecosysteem, is de wereld van de Michelada een competitieve wereld. Als je eenmaal afwijkt van de originele, eenvoudige Michelada, is de drank een steeds groter wordend universum op zich. Er is de Michelada Cubana (de drank die in de Verenigde Staten het vaakst wordt geassocieerd met het woord ‘Michelada’), bewerkt met ‘salsas’, wat in deze context Worcestershire-saus, Maggi en salsa Valentina betekent; de Michelada Chamoyada, een zoete en pittige Michelada die Tajín gebruikt, niet zout, om de rand te bedekken, en het bier gelaagd bovenop een basis van zoute, zure zeem; de Gomichela, een Chamoyada die is beladen met zoete en pittige gummy-snoepjes, een favoriet van Patriots-fans bij CostiArracheras op República de Uruguay; de Miryhelada, een Chamoyada met een kick van witte rum; de Pata de Mula, een Michelada bewerkt met een ons gin en een paar eetlepels Parmezaanse kaas; en, wat misschien wel de top van Michelada is, de Maruchela, die als volgt gaat:

Neem een ​​pakje instant ramen met garnalensmaak; volg de instructies om de soep en noedels te bereiden en apart te reserveren. Als de soep op kamertemperatuur is, bestrijk je de rand van twee grote bierpullen met Tajín; voeg ijs en de helft van de gereserveerde soep toe aan elke mok; bier toevoegen. Serveer met noedels ernaast. (De naam, Maruchela, is een samentrekking van het merk Maruchan van instant noedels en chela, een bijnaam voor cerveza.)

Het is onmogelijk om precies te weten wanneer en waar de Michelada is ontstaan. Het is waarschijnlijk zo oud als bier. Volgens de Enciclopedia de México, maakten mensen in Mexico al in de 15e eeuw “drankjes vergelijkbaar met Europees bier”. Tesguino, ook wel genoemd tejuino of izquiate, had een “mooie, heldere amberkleurige tint, dicht, geklopt totdat het een grote laag schuim vormt.” Sendecho was “vergelijkbaar met de” lijkbaar van de oude Duitsers, maar gemaakt van maïs.” Op een gegeven moment “vonden inheemse volkeren bier beter dan” pulque.” Ik weet natuurlijk niet of bier “beter” is dan pulque. Smaken zullen komen en gaan. Wat ik wel weet, is dat als pulque de basis vormde van de drinkcultuur in Mexico-Stad, Micheladas spreekt over de evolutie ervan: een gekoloniseerde versie van dronkenschap door gefermenteerde drank.

Sommigen vinden het leuk om de Michelada af te doen als een ’toeristisch ding’. Het is niet. Het is de drank van de armen. Buiten middelbare scholen en universiteiten zijn er kleine bars en chelerías klaar om studenten met bijna geen inkomen te ontvangen. Ga naar Beerlyn op Calle Regina, en je zult universiteitsstudenten zien die Gomichelas drinken bij de werf. Het is de drank van de wannabe rich. Waag je op het terrein rond de middelbare school el Tec, in de wijk Coapa, diep in het zuiden van Mexico-Stad, en je zult ambitieuze mirreyes het neerhalen van heldere, klassieke Micheladas. Het is de drank van de opstandigen. Ga naar Tepito, een van de meest woeste buurten van de stad, en je zult Micherries (Micheladas met kersen als garnering) tegenkomen bij chelerías daar, waar COVID-19 nooit had durven bestaan. De Michelada wordt dus misschien het best begrepen als democratie aan het werk: een overgangsrite voor de jongeren, een café in de buurt van de welgestelden, een manier om een ​​moeilijke dag voor de arbeidersklasse af te schuren.

De drank zelf is echter bijna onmogelijk te definiëren. In de kern is het zuur, zout bier. De basis Michelada, in mijn geval besteld met een 10-ounce Caguamita Carta Blanca, is de ware top van de Michelada. Maar de reden dat de Michelada constant in beweging is, een blanco pagina waarop de barman of patron zijn eigen stempel kan drukken, is dat niemand kan worden verteld wat de Michelada is. Je moet het voor jezelf definiëren. En de beste plaats ter wereld om dat te doen is Mexico-Stad, een stad geboren uit gefermenteerd water; een stad van rijken en daklozen, van aardbevingen en overstromingen.

creditSource link

Cafebouwman
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart