Rumba’s Jen Akin op hun House Daiquiri Blend – Cocktail Wonk

Af en toe zie ik iets in een rumgroep op Facebook en denk ik: “Goh, iemand zou dit moeten publiceren, zodat het niet in de vergetelheid raakt.” Dat was het geval met een bericht van Jen Akin, General Manager van Seattle’s Rumba. We hebben enkele recepten van Jen in Minimalistische Tiki (CREAM, Red Wedding) en ze stemde er genadig mee in om mij haar wijsheid hier te laten delen voor het nageslacht.

Wat volgt is een zeer licht bewerkte versie van wat Jen oorspronkelijk op Facebook schreef.


Een paar dagen geleden plaatste een mede-rumliefhebber op Facebook’s Ministerie van Rum forum over huis-rummelanges, met name een melange in Cubaanse stijl, en gekoppeld aan een artikel door Wayne Curtis in The Daily Beast. Rumba’s daiquiri-melange was ernaast te zien Zwarte staart (RUST IN VREDE), Aambeeld, en Manolito. Ik antwoordde dat we Rumba’s melange opnieuw hadden geformuleerd – gedeeltelijk als gevolg van dit artikel. Sommige mensen waren nieuwsgierig naar onze herziene blend, hoe en waarom we rum blenden zoals we dat doen, en waarom Rumba’s blend in de loop der jaren is veranderd.

Voor de context: ik werk sinds oktober 2016 bij Rumba, werd Bar Manager in mei 2017 en zes maanden later General Manager.

Nadat Wayne’s artikel uitkwam, veranderde ik voor het eerst sinds ik manager werd een van onze huismelanges. Voordat ik het recept plaats, is dit wat ik in overweging neem voor een rummelange, met name onze Cubaans geïnspireerde of daiquiri-melange

 1. Kosten: zoals de meeste barmanagers, is een groot deel van mijn werk ervoor zorgen dat mijn bar succesvol en winstgevend is, wat betekent dat ik constant onze drankkosten in de gaten houd. Aangezien onze daiquiri’s allemaal op happy hour zijn en ook de goedkoopste drankjes op ons menu staan, moet ik een blend maken die betaalbaar is voor een daiquiri van $ 8 (houd er rekening mee dat we in Seattle zijn, wat de prijs betreft). zijn ZEER hoog.)
 2. Veelzijdigheid: we gebruiken onze daiquiri-melange in veel huiscocktails. Zozeer zelfs dat het personeel het gewoon “de rumblend” noemt, ondanks het feit dat we twee andere melanges hebben (Mai Tai en tiki-blend). De daiquiri-melange moet geweldig smaken in alle klassieke Cubaanse cocktails, maar ook in onze huis ouderwetse, bepaalde tropische drankjes, doordrenkt met ananas voor onze pina colada slushy, enz…
 3. Smaak: zal dit heerlijk smaken in een daiquiri voor alle vele verschillende gasten die door onze deuren lopen? We hebben zo’n grote verscheidenheid aan gasten als het om rum gaat. Veel mensen die naar Rumba komen, realiseren zich niet dat we een rumbar zijn en staan ​​versteld van ons menu. Ik kan je niet vertellen hoeveel mensen verbaasd zijn dat onze daiquiri’s niet gemengd met aardbeiensiroop worden geserveerd en zich afvragen waarom we een bepaald populair rummerk niet voeren.

  Ik moet een daiquiri maken die rumexperts aanspreekt, gasten die denken dat ze helemaal niet van rum of daiquiri’s houden, en gasten die onze daiquiri’s al jaren drinken. En laten we eerlijk zijn, ik moet een daiquiri maken waar mensen uit de industrie ook dol op zullen zijn.

  Geloof me, als ik een rummelange zou maken, alleen voor rumexperts en barmannen, zou het waarschijnlijk een beetje anders zijn. Ik hou persoonlijk van een intens agressieve agricole of overproof, funky Jamaicaanse rum daiquiri. Maar ik denk dat de meeste beginnende rumdrinkers misschien niet klaar zijn voor dat soort verrukkelijke cocktail.

 4. Geschiedenis: een van mijn favoriete dingen over cocktails is hun geschiedenis. Het is leuk om je voor te stellen hoe iets 20, 50 of 150 jaar geleden zou hebben gesmaakt. En met wat we allemaal weten over Cubaanse rum, is dit echt moeilijk. Dus ik heb zoveel mogelijk artikelen doorzocht en met zoveel mogelijk deskundige rumliefhebbers gepraat om een ​​idee te krijgen van hoe Cubaanse rum zou hebben geproefd rond de tijd dat de daiquiri werd gemaakt

  Wat ik ontdekte, is dat zoals de meeste dingen, Cubaanse rum is veranderd met de vraag en technologie, wat heeft geleid tot de schone, kolomgedistilleerde en op vat gerijpte rum die we vandaag kennen en waar we van houden; in de tijd van Hemingway werd Cubaanse rum echter waarschijnlijk gemaakt in kleinere batches op kleinere stills, en misschien zelfs met een vleugje potdistillaat. Zonder het geprobeerd te hebben kan ik me alleen maar voorstellen dat deze rum wat voller was met een iets zwaarder melasse karakter. Om dit na te bootsen, heb ik wat Jamaicaanse en Barbados rum meegebracht.

 5. Beschikbaarheid: deze is ENORM. Ik heb onze melanges nogal moeten aanpassen dankzij distributiewijzigingen en beschikbaarheid van producten. Dit is waarschijnlijk het meest frustrerende aspect van het maken van melanges.

  In de rumwereld is het vaak erg moeilijk om een ​​vervanger te vinden die aan alle bovenstaande criteria voldoet en goed in je barprogramma past. Zo waren Diamond Reserve Dark en alle El Dorado-producten gedurende een solide jaar vóór de pandemische sluiting van 2020 niet beschikbaar omdat hun lokale distributeur failliet ging. Er is naar mijn mening echt niets dat Diamond Dark kan vervangen voor zijn prijs en beschikbaarheid in de staat Washington.

 6. Opleiding: dingen veranderen naarmate ik meer leer. Ik probeer nederig te blijven, en ik erken dat ik gewoon een liefhebber van rum ben die een supercoole rumbar beheert. Ik zou mezelf niet per se een expert willen noemen en ik heb echt respect voor degenen die informatie hebben, vooral als het hiaten in mijn eigen kennis opvult. Dit is een groot deel van waarom ik hou van wat ik doe; Ik leer constant bij.

Dus, dat gezegd hebbende, (en ik zou hier uren over kunnen praten) hier is onze huidige rummelange met opties indien mogelijk:

 • 3 liter Bacardi 4 Jaar
 • 2 liter Bacardi of Don Q Gold
 • 750 ml Smith & Cross
 • 750 ml Real McCoy 3 jaar
 • 1 liter Royal Standard of Probitas
 • 1 liter Plantation Rum 3 Sterren

(Noot van de redactie: voor degenen die thuis meespelen en niet 8,5 liter in één keer blenden, hier is de blend uitgedrukt in percentages. Als je 1 liter Jen’s blend maakt, vermenigvuldig dan de %-waarde met 10 om ml te krijgen, bijv. 35% = 350 ml .)

 • 35% Bacardi 4
 • 24% Bacardi of Don Q goud
 • 9% Smith & Cross
 • 9% Real McCoy 3 jaar
 • 12% Royal Standard of Probitas
 • 12% Plantage Rum 3 Sterren

We hebben VEEL verschillende proeverijen en specificaties doorlopen om bij dit recept te komen. Puerto Ricaanse rum is de ruggengraat van deze blend. Het rekt het sap uit en verzacht de rest van de rum in de blend.

De Smith & Cross is een overproof Jamaicaanse rum en een nietje in elke bar. Dit is de zware en funky bodem. Het creëert smaken die lang na je laatste slok blijven hangen.

De Probitas is een blend van Foursquare uit Barbados en Hampden uit Jamaica. Eerlijk gezegd, als ik één rum zou moeten kiezen om de rest van mijn leven daiquiri’s mee te maken, zou dit het zijn. In de blend creëert het body met zowel rijke melasse-smaken als bewerkte funk uit de Hampden.

De 3 Star en de Real McCoy zijn de topnoten en de body. Deze rum creëert een rijke en volle daiquiri, bedekt je hele mond en beïnvloedt al je smaakpapillen.

Al met al heb je wat ik denk een perfecte, niet te funky, niet te zware, zeker niet saaie daiquiri.


Na het plaatsen van het bovenstaande kreeg ik een aantal goede vragen:

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te schrijven! Als je zo’n blend maakt, is hij dan meteen klaar om te gebruiken of geef je hem de tijd? Ik herinner me dat ik hier een opmerking zag over blendsmaken die met de tijd veranderen.

We hebben niet echt de tijd of de ruimte om te wachten. We batchen in grote batches en gaan door ergens tussen de 12 en 20 of zo 750’s per nacht. We draaien ze wel rond, maar ik heb geen verschil opgemerkt dat groot genoeg is om een ​​standaard te maken voor zover we het gebruiken.

Dit is zo verdomd cool. Bedankt voor het zo open delen! Veranderen de behoeften van het mengsel ooit op basis van de andere mengsels of staat elk op zichzelf voor zijn doel in de put?

Dit is zo’n geweldige vraag! De enige blend die afhankelijk is van een andere is de Mai Tai blend. We hebben onze tiki-melange (een mix van “donkere” Jamaicaanse en Guyanese rum) erin gedaan met oude en ongerijpte Agricole en vatgerijpte Wray en neef. Tot nu toe is de integriteit van deze blend niet drastisch veranderd door de veranderingen in de tiki-blend, gelukkig!

Vroeger hadden we een blend genaamd “Super Blend” voor onze ouderwetse, dat was onze daiquiri-blend, tiki-blend en Mt. Gay Black Barrel. Hoewel het super lekker was, was het weer een fles in onze al volle bak en nog iets om klaar te maken. Dus toen we onze daiquiri-melange veranderden, ontdekten we dat deze op een ouderwetse manier prima standhield zonder de hulp van het zwarte vat, dus stopten we met het maken van de supermelange.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Cafebouwman
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart