Een eindeloze zoektocht naar de koudste Martini

“The World’s Coldest Martini” is voor de barwereld wat “The World’s Best Cup of Coffee” is om overal delicatessenwinkels in de hoek te zetten – een alomtegenwoordige bewering die zelden wordt onderbouwd. Maar sinds de geaccepteerde specificaties van de droge Martini in het begin van de 20e eeuw begonnen te kristalliseren, is de zoektocht om het zo koud mogelijk te serveren voortgeduurd.

De laatste 35 jaar bestaat de Dukes’ Martini, geserveerd in het gelijknamige hotel in Londen, uit ijskoude gin die rechtstreeks uit een bevroren fles London droog wordt gegoten in een V-vormig glas, gespoeld met slechts een dun laagje vermout . Volgens hetzelfde principe, combineerde de Sauvage Martini (van de nu gesloten Brooklyn-bar met dezelfde naam) vijf en een half deel Mahón Xoriguer-gin met een deel Luli Moscato Chinato, sinaasappelbitters en twee delen water, achtergelaten om te trouwen in de vriezer nacht voor de dienst. Evenzo pre-batches The House Martini in The Bar in Manhattan Plymouth en Tanqueray gin met twee soorten vermout en bronwater voordat het 24 uur wordt ingevroren. Selby’s, in de Bay Area van Californië, factureert ondertussen hun cocktail aan tafel als “De koudste martini aan de westkust.”

Natuurlijk heeft “koudste” bij het omgaan met vloeistoffen noodzakelijkerwijs een limiet. Theoretisch is die limiet het absolute nulpunt, ongeveer -273 graden Celsius (of -460 graden Fahrenheit). Het is niet verwonderlijk dat talloze bars over de hele wereld een Absolute Zero Martini op hun menu hebben staan, maar de meeste proberen dichter bij 0 graden Celsius te zitten, het vriespunt van water. Anderen streven echter naar nog kouder.

“Ik heb de koudste Martini die je legaal in de VS kunt hebben”, merkte Jeremy Andre op, restauranthouder en partner bij Barely Disfigured in de wijk Cobble Hill in Brooklyn vorig jaar. Zijn kijk op een 50/50 Martini maakt gebruik van een obscure en dure Japanse technologie die bekend staat als Supercooling Magic om tijdelijk het vriespunt van vloeistof te overstijgen zonder dat het een vaste stof wordt. (Het werkt het beste met gedestilleerd water van precies -5 graden Celsius, vijf graden onder het typische vriespunt.)

De nieuwste optie in deze eindeloze zoektocht naar de koudste Martini is te danken aan het onlangs geopende Hawksmoor, een verhoogd steakhouse in het Gramercy Park-gebied van Manhattan en de eerste spin-off in de staat van het Londense origineel, opgericht in 2006.

“We wilden iets nieuws en spannends doen”, zegt drankdirecteur Adam Montgomerie. “Iets wat nog niet eerder in de stad was gedaan.” Maar het moet ook eenvoudig, toegankelijk en, cruciaal, snel zijn, aangezien Hawksmoor ‘s nachts een groot aantal gasten bedient.

In 2019, toen Montgomerie in Londen was om het drankenlab te bezoeken Smeltkroes, kwam hij op het idee om een ​​sieradenreiniger te gebruiken om cocktails snel te laten rijpen. “Het bombardeert de cocktail in feite met ultrasone golven met een hoge frequentie en homogeniseert de drankjes een beetje”, legt hij uit. ‘Zoals ik het probeer uit te leggen, is het alsof je een lasagne hebt gemaakt – de volgende dag smaken de restjes gewoon beter. Dit versnelt dat proces alleen maar.”

Het gebruik van aanrechtapparatuur of keukengadgets voor onbedoelde doeleinden is niets nieuws in de mixologie (zie: de magnetron in Manhattan, iSi-batched cocktail of de blender-infusietechniek), maar het is onwaarschijnlijk dat de ultrasone sieradenreiniger binnenkort een plekje in huisbars zal krijgen – momenteel , er zijn er maar weinig beschikbaar voor minder dan $ 500. Zelfs professioneel is Montgomerie niet op de hoogte van andere bars die de technologie gebruiken, hoewel Nick Strangeway – de oorspronkelijke drankregisseur bij Hawksmoor London – de techniek heeft overgenomen voor zijn lijn van gebottelde cocktails.

In Hawksmoor New York, om de paar dagen, doet een lid van het barteam ongeveer vijf liter Hepple Gin, Little City Vermouth en water, en doet het mengsel vervolgens 45 minuten in een compartiment van de sieradenreiniger – de tijdsduur die als ideaal wordt beschouwd , na veel testen, voor volledige smaakintegratie. Van daaruit wordt de batch in een vriezer geplaatst om hem af te koelen tot precies -12 graden Celsius, de voorkeurstemperatuur van Montgomerie na vele proeven. “Net voordat het ijskristallen begint te vormen”, zegt hij.

Tijdens de dienst worden alle drie de zogenaamde “ultieme cocktails” van Hawksmoor, een classificatie die ook de Gibson en Manhattan omvat, op dezelfde manier bereid, opgeslagen in geïsoleerde zilveren vaten, met een temperatuursonde die vaak wordt gebruikt om te verzekeren dat de gewenste kou wordt onderhouden. Eenmaal besteld door een klant, duurt het minder dan 30 seconden voordat de drank in een bevroren coupe wordt gegoten en vervolgens wordt gegarneerd met Filicudi-citroenolie.

“Die eerste slok is echt ongelooflijk, verkwikkend koud, gewoon een heerlijke temperatuur”, zegt Montgomerie, die niet anders kan dan die alomtegenwoordige opschepperij toe te voegen. “Het is de koudste Martini in New York.”

creditSource link

Cafebouwman
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart