Demerara Rum GI behaalt EU-erkenning – Cocktail Wonk

Het grote wereldnieuws van vandaag is internationale erkenning voor de geografische aanduiding van Demerara Rum, ook wel bekend als GI. Met deze stap voegt het zich bij verschillende Franse rum-GI’s en Guatemala’s rum-GI’s om bescherming te genieten in landen van de Europese Unie.

Rum GI’s zijn hier een eeuwigdurend onderwerp; Ik heb eerder de volledige tekst van de Jamaicaanse rum GI gepubliceerd, evenals GI’s voor Martinique, Guadeloupe en verschillende andere regio’s. De volledige set van mijn GI-gerelateerde artikelen is hier te vinden.

Verschillende Caribische landen werken al geruime tijd aan rum-GI’s en de Demerara Rum GI is in april 2021 samen met de Europese Unie (EU) gepubliceerd. (Om precies te zijn, er staat: “Publicatie van een aanvraag overeenkomstig artikel 17, lid 6, van Verordening (EG) nr. 110/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, beschrijving, presentatie, etikettering en bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken…”)

[As is customary there’s a 90-day waiting period during which objections to the registration can be filed. That period has now passed.]

Zoals met veel rum-GI’s, is de volledige tekst nogal lang en gevuld met details die zelfs voor de meest toegewijde liefhebber van beperkt belang zijn. Daarom heb ik de belangrijkste punten samengevat, waarbij ik me voornamelijk richt op de productievereisten die als Demerara Rum moeten worden bestempeld. Uiteraard is de originele GI-tekst de definitieve bron van waarheid.

Als je niet erg bekend bent met GI’s en hoe ze werken, raad ik aan eerst dit verhaal te lezen om de basis te leren. Het commentaar en de samenvatting hieronder springen direct in de details zonder een zachte introductie.

Guyana’s GI voor Demerara Rum was eerst gecertificeerd in Guyana in 2017, maar niet herzien en ingediend bij de Europese Unie voor bredere erkenning tot 2021. (De details van de 2017-versie waren niet openbaar beschikbaar op internet.)

Door de GI te registreren bij de Europese Unie, krijgt Demerara Rum een ​​veel bredere bescherming in EU-landen, een van de grootste markten van Demerara rum. Deze bescherming is vergelijkbaar met die in de EU voor Cognac en Scotch Whisky.

Vergeleken met bepaalde rum GI’s is de Demerara Rum GI niet zwaar in zijn productievereisten. Het vereist niet dat het fermentatiebronmateriaal uit Guyana komt, en het legt ook geen significante beperkingen op aan fermentatie of distillatie. Kortom, de belangrijkste vereiste is dat fermentatie en distillatie plaatsvinden binnen de gedefinieerde regio in Guyana.

Drie aanduidingen (Light-, Medium- en Heavy-bodied) rum worden ingedeeld op basis van hun congeneerniveaus, dwz de organische verbindingen die rum zijn smaak geven. Voor bepaalde high-end benamingen, bijv. Cask Aged Demerara Rum, rijping en botteling binnen de regio zijn ook vereist.

Aangezien Demerara Distiller Ltd. de enige rumdistilleerderij van Guyana is, zijn bepaalde aspecten van de formulering van de GI nauw afgestemde productiepraktijken. Dit komt overeen met rum-GI’s uit andere landen met één producent, denk aan Guatemala.

In termen van de lijst met specifieke vereisten, is de AOC van Martinique veel prescriptiever dan de Demerara Rum. De AOC definieert details zoals hoe en wanneer suikerriet kan worden geperst, de maximale batchgrootte van de fermentatie, het aantal platen in de kolom en nog veel meer. De Demerara Rum GI is veel minder hyperspecifiek.

Inhoudelijk ligt de Demerara Rum GI veel dichter bij Jamaica’s rum GI. Beide definiëren een specifieke regio waar hun respectievelijke rum moet worden gefermenteerd en gedistilleerd, en beide vereisen het gebruik van lokaal water voor de rumproductie. Beide vereisen geen gebruik van lokale suikerrietmaterialen, hebben geen gedetailleerde fermentatievereisten, vereisen geen specifieke destillatieconfiguraties en vermelden geen boven- of ondergrenzen voor de distillatiesterkte. Bovendien heeft geen van beide GI een minimale verouderingsvereiste. Als er echter een leeftijdsclaim wordt gedaan, moet de veroudering plaatsvinden binnen de juiste geografische regio.

In sommige kringen is het van bijzonder belang dat de Demerara GI Rum specifiek tot 20 gram/liter zoetstof toestaat tijdens het mengen, terwijl het GI-document van Jamaica niet naar het onderwerp verwijst.

In termen van internationale erkenning is de Demerara Rum GI geregistreerd bij de Europese Unie, terwijl de GI van Jamaica nog moet worden geregistreerd bij de EU. Als zodanig is de bescherming van de Jamaica Rum termijn strekt zich niet uit tot EU-landen de manier waarop Demerara Rum nu wel.

Ten slotte is het belangrijk op te merken dat GI’s voor geesten niet automatisch worden erkend door de Verenigde Staten. Als een land wil dat zijn GI in de VS wordt beschermd, heeft het de Amerikaanse overheidsvoorschriften nodig om een ​​nieuwe Identiteitsnorm ervoor. Tot dusver is de Braziliaanse cachaca de enige landspecifieke suikerrietspiritus met een Amerikaanse identiteitsnorm. U kunt hier meer lezen over dit onderwerp.

1. Te registreren geografische aanduiding

‘DEMERARA RUM’

3. Beschrijving van de gedistilleerde drank

Een gedistilleerde drank met waarneembaar suikerrietaroma en -smaak, uitsluitend gemaakt door fermentatie en distillatie van melasse of ander suikerrietsubstraat.

‘Demerara Rum’ mag alleen rum bevatten die in de voorgeschreven geografische regio is gemaakt. Dat wil zeggen, ze kunnen niet worden gemengd met rum van buiten de regio met behoud van de aanduiding ‘Demerara Rum’.

4. Fysische, chemische en organoleptische eigenschappen

Het minimale alcoholgehalte in flessen is 40 procent ABV.

Er zijn drie soorten Demerara Rum. Elk heeft vluchtige verbindingen en esters binnen een bepaald bereik:

Lichte Demerara Rum:

 • Vluchtige stoffen: Minder dan 30 gr/hlAA
 • Esters: Minder dan 10 gr/hlAA

Medium-Bodied Demerara Rum:

 • Vluchtige stoffen: Tussen 30 en 300 gr/hlAA
 • Esters: Tussen 10 en 50 gr/hlAA

Zware Demerara Rum:

 • Vluchtige stoffen: Meer dan 300 gr/hlAA
 • Esters: Meer dan 50 gr/hlAA

Organoleptische vereisten:

Kleur: varieert met de leeftijd, van kleurloos (onverouderd) tot diepere kopertinten (langgerijpte rum).

Aroma: Afgeleid van de fermentatie van de op suikerriet gebaseerde grondstof, met de karakteristieke ‘Demerara Rum’ hint van suikerrietzoetheid. Het distillatieproces zorgt voor fruitige en bloemige tonen, terwijl het verouderingsproces nootachtige, kruidige, houtachtige en kruidige tonen toevoegt.

Smaak: Een duidelijke smaak komt voort uit de distillatiekeuzes.

De aroma’s mogen maximaal 2,5 % van het volume van het eindproduct bedragen en de rum moet vrij zijn van toegevoegde kleurstoffen (behalve wanneer de kleur afkomstig is van hout tijdens de rijping of van karamel op basis van suikers). [This is in line with EU spirit regulations.]

4. Betrokken geografisch gebied

‘Demerara Rum’ wordt gefermenteerd en gedistilleerd op de lage kustvlakten van de Demerara-regio van Guyana, tussen de Boeraserie-rivier in het westen en de Abary Creek in het oosten.

5. Methode voor het verkrijgen van de gedistilleerde drank

De gist moet Saccharomyces cerevisiae en vermeerderd met grondwater uit de Demerara artesische putten.

De fermentatie wordt op ongeveer 32 °C gehouden, wat typisch een wassing oplevert tussen 6-8 procent ABV.

Lichte en medium-bodied Demerara Rum worden gedestilleerd in continue stills met twee tot vijf kolommen.

Zware Demerara Rum worden gedistilleerd in enkele of dubbele pot stills gemaakt van Amazonian Greenheart hardhout, koper en/of roestvrij staal. Elk distillaat heeft een unieke smaak en bijbehorend merk, gebaseerd op de distilleerketel en hoe deze is gedistilleerd.

Veroudering: Nieuw distillaat wordt verdund tot 70 tot 80 procent ABV met behulp van Demerara artesisch bronwater en vervolgens in vaten geplaatst, typisch Amerikaans wit eiken. De pakhuizen op zeeniveau in de buurt van de oceaan zijn niet hermetisch afgesloten en vergemakkelijken het hele jaar door veroudering.

Blenden: Blenden met rum van buiten de GI-regio is niet toegestaan. Als u dit doet, wordt de aanduiding Demerara Rum van het eindproduct verwijderd. Demerara Rum is niet gearomatiseerd en wordt alleen gezoet om de uiteindelijke smaak van het product af te ronden tot maximaal 20 gram per liter. Gemengde rum wordt verdund met gedeïoniseerd Demerara artesisch bronwater.

Bottelen: Cask Aged Demerara Rum, Speciale Reserve Demerara Rum en Grand Special Reserve Demerara Rum moet worden gemengd en gebotteld in het met GI bedekte gebied, omdat het water dat wordt gebruikt bij het verdunnen en mengen bijdraagt ​​aan het smaakprofiel van Demerara Rum. Deze beperkingen belemmeren ook vervalsing door bottelaars buiten de regio die niet-Demerara Rum in het eindproduct mengen zonder de Demerara-aanduiding te verwijderen.

6. Link met de geografische omgeving of herkomst

Demerara Rums hebben een kwaliteit en reputatie vanwege de geografische oorsprong.

Milieu omstandigheden. Demerara heeft kleigrond. Het hoge gehalte aan mineralen en organische stoffen zorgt voor een suikerrietgewas met een hoge opbrengst. De handmatige/semi-mechanische oogst levert melasse op die rijk is aan zowel slib als microbiële soorten die de smaken beïnvloeden die tijdens de fermentatie ontstaan.

De suikerrietvelden hebben inheemse wilde gisten en schimmels die in de melasse aanwezig zijn. Deze gisten en schimmels, die ook in de distilleerderij aanwezig zijn, dragen dus bij aan de fermentatie in open fermentoren naast gekweekte Saccharomyces cerevisiae gist.

De resulterende wassing heeft een gezonde aanwezigheid van congeneren voorafgaand aan destillatie.

Klimaat omstandigheden. Demerara heeft het hele jaar door hoge temperaturen en een luchtvochtigheid van gemiddeld 70 procent ABV. Veroudering in deze omstandigheden versnelt de rijping.

De passaatwinden op zeeniveau van Demerara verhogen de ventilatie van verouderde magazijnen, die niet hoeven te worden gecontroleerd op temperatuur of vochtigheid, wat leidt tot tropische veroudering het hele jaar door.

Waterkwaliteit. Water dat wordt gebruikt voor het maken van Demerara Rum wordt gewonnen uit geboorde putten in het bovenste zand van de watervoerende laag aan de kust. Vanwege de nabijheid van de Demerara-rivier is het grondwater goed aangevuld, met een lage hardheid en matige mineralen, met name ijzer (>5 mg/L) en zoutgehalte (tot 1200 mg/L). Aangezien dit water wordt gebruikt in alle aspecten van het rumproductieproces, is het mineraliteitsprofiel van Demerara Rum nauw verbonden met de specifieke kwaliteiten van Demerara artesisch water.

Menselijke en procesfactoren. Het maken van rum gaat door op erfgoedstills die al eeuwenlang worden gebruikt. Ze omvatten de Dubbel Houten pot nog oorspronkelijk in Port Mourant in 1732, en de Houten Coffey Colum werd in 1880 nog steeds geïnstalleerd in Enmore. Ze zijn de enige in hun soort die nog over zijn.

Historische oorsprong: Demerara Rums worden gevierd voor meer dan 300 jaar rum maken in de Double Wooden Pot en de Coffey stills uitgevonden in Guyana. Demerara Rum wordt al meer dan 200 jaar geëxporteerd en werd aan de Britse Royal Navy geleverd als dagrantsoen voor zeelieden. Sommige van deze originele stills zijn tot op de dag van vandaag in gebruik.

10. Specifieke etiketteringsregels

Demerara Rum is er in de volgende varianten:

 1. Demerara-rum: ongemengd of gemengd, maar zonder te zijn vermengd met alcohol die buiten het geografische gebied is geproduceerd.
 2. Oude Demerara-rum: Ongemengde of gemengde rum die minimaal twee jaar heeft gerijpt. Kan niet worden gemengd met niet-Demerara rum.
 3. Cask Aged Demerara Rum: Ongemengde of gemengde rum die minimaal drie jaar heeft gerijpt.
 4. Speciale Reserve Demerara Rum: Ongemengde of gemengde rum die minimaal twaalf jaar heeft gerijpt.
 5. Grand Special Reserve Demerara Rum: Ongemengde of gemengde rum die minimaal vijfentwintig jaar heeft gerijpt.

Op het etiket moet het volgende staan:

Merknaam, productnaam, alcoholgehalte, hoeveelheid, productieadres, land van herkomst, leeftijdsaanduiding, geregistreerd handelsmerk: ‘Demerara Rum’ (met afbeelding).


De volledige tekst van de geografische aanduiding Demerara Rum is te vinden hier.

creditSource link

Cafebouwman
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart