Lang, sprankelend en hartig | PUNCH

Door de aard van het formaat is de longdrink – lang, ijskoud en vaak sprankelend – het beeld van zomerse verfrissing. Dit idee wordt alleen maar versterkt door de heldere, citrusachtige dranken die typisch in deze categorie vallen, dat wil zeggen je Palomas, Gin & Tonics, Dark ‘n’ Stormys enzovoort. Maar door naar de aardse, umami-kant van het smaakspectrum te gaan, kunnen dezelfde formules door de seizoenen heen worden overgedragen en complexe, contemplatieve drankjes worden met dezelfde hunkering als hun tegenhangers bij warm weer.

Meaghan Dorman’s Dove Dispatch herinnert bijvoorbeeld aan een Paloma in zijn tequila-grapefruitcombinatie, maar eenvoudige paprikasiroop en een chili-zoutrand bezaaid met gerookte paprika voegen een plantaardige ondertoon toe aan de klassieke zomerkoeler. Soortgelijke groene, plantaardige smaken komen met dank aan selderij in Ma Cherie van Leo Robitschek en Watership Down van Jeremy Oertel. In de eerste worden vers verwarde bleekselderij en droge, licht hartige fino-sherry gecombineerd met groene Chartreuse, falernum en een vleugje limoensap; in de laatste voegt een vleugje selderijstruik een met gras begroeide afdronk toe aan de gember-geregen gin-cocktail.

Elders wordt umami-diepte gecreëerd door de toevoeging van miso. Dat is het geval in de toepasselijk genaamde Miso Dark ‘n’ Stormy, een hartige, low-proof sprankelende cocktail bestaande uit shochu, yuzu, Cynar en een eenvoudige miso-siroop uit de Tokyo Record Bar in New York. Miso Express van Parker Luthman riffs op de in Japan geboren Spumoni in zijn combinatie van gin, Campari, grapefruitsap en miso-gembersiroop, die volgens hem “een echt sterke umami-afdronk en een vleugje zout” toevoegt.

Maar het is Masa Urushido’s Tsukiji Highball die de transformerende kracht van een onverwachte hartige hit demonstreert. Een eenvoudige Scotch & Soda aan de oppervlakte, de sobere combinatie heeft een umami-stoot dankzij een bonitovlokkeninfusie in de single malt Scotch. In plaats van een garnering is de rand van het glas beschilderd met een mix van tamari en sojasaus, wat bewijst dat hartig soms beter is dan zoet.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Cafebouwman
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart