Tien dingen om te weten over Jamaicaanse rum – Cocktail Wonk

Jamaicaanse rum heeft een bepaalde mystiek en veel rum-nerds beschouwen het unieke smaakprofiel van Jamaicaanse rum als hun favoriet. In wat volgt belicht ik enkele van de vele interessante maar minder bekende aspecten van Jamaicaanse rum.

1) Funky

Jamaicaanse rum staat vooral bekend om zijn sterke aroma en smaak, met de nadruk op fruit zoals ananas en overrijpe banaan. Sommige mensen noemen het speciale aroma “funk” of “hogo”. Deze smaken zijn afkomstig van fermentatie-ingrediënten zoals: dunder, modderen, en riet zuur, die in andere rumproducerende regio’s zelden worden gebruikt.

2) Distilleerderijen

Jamaica heeft momenteel zes distilleerderijen die rum maken: Worthy Park, Long Pond, Appleton, Clarendon, Hampden en New Yarmouth.

Appleton Estate en New Yarmouth zijn eigendom van Campari, terwijl National Rums of Jamaica Long Pond en Clarendon bezit.

3) Markies

Jamaicaans staat bekend om de vele merken (of merken) die elke distilleerderij maakt. Net zoals een bakkerij verschillende soorten brood maakt, maken alle Jamaicaanse distilleerderijen verschillende soorten rum, elk met een specifiek smaakprofiel. Elke stijl wordt benoemd met een unieke reeks letters en cijfers, bijvoorbeeld NYE/WK.

Rum-nerds houden ervan om te ontcijferen wat de letters en symbolen van elk merk vertegenwoordigen.

Hampden Estate Marques

4) Met zijn erfgoed

Iets meer dan tien jaar geleden was er maar één Jamaicaans rummerk met de distilleerderij waar het werd gemaakt: Appleton Estate.

Vandaag benadrukken vijf Jamaicaanse rummerken waar ze zijn gemaakt. Het is een belangrijke stap om rum te zien als een premium spirit, gelijk aan de beste whisky’s en brandewijnen.

De nieuwe merken zijn Waardig Park, Landgoed Hampden, Monimusk, en Lange Vijver.

5) Regelgeving

Jamaica registreerde in 2016 een geografische aanduiding (GI) voor zijn rum. De GI definieert de exacte vereisten die vereist zijn voor een rum om te worden geëtiketteerd en verkocht als “Jamaicaanse rum”. Jamaica’s GI biedt zijn rum dezelfde wettelijke bescherming als sterke dranken zoals champagne, Schotse whisky en cognac.

6) Beroemde foto’s

Jamaicaanse distilleerderijen staan ​​bekend om hun pot stills met dubbele retort die een smaakvolle, zware rum creëren in een enkele distillatiegang. Alle zes distilleerderijen gebruiken dit type still. Een distilleerderij heeft zes dubbele retorten, en nog twee hebben vijf!

Double Retort Pot Stills op Appleton Estate

7) Vrouwen leiden rum

Jamaica is de thuisbasis van beide Joy Spence, de eerste vrouw met de titel Master Blender in de sterke drankindustrie, en Martha Miller, de CEO van National Rums of Jamaica.

8) Rum Verschnitt

Jamaicaanse rum was ooit zo populair in Duitsland dat Jamaicaanse distilleerders een soort “rumconcentraat” maakten dat naar Duitsland werd verkocht. Het werd vóór verkoop verdund met lokale neutrale geesten als “rum verschnitt”. Je kunt vandaag nog steeds rum verschnitt kopen.

Rum Verschnitt-label

9) Onverwacht gebruik

Jamaicaanse rum wordt vaak gebruikt om niet-alcoholische producten op smaak te brengen en aroma toe te voegen, zoals snoepjes, ijs en tabak-.

10) Overheidsrum

De Jamaicaanse overheid zit in de rumbusiness. Het houdt een 1/3 aandeel van National Rums of Jamaica, dat op zijn beurt eigenaar is van de distilleerderijen Clarendon en Long Pond en hun respectievelijke merken, Monymusk en Long Pond.

Meer lezen over Jamaicaanse rum? Bekijk hier mijn verzamelde geschriften.

creditSource link

Cafebouwman
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart